Lastbalansering – vad är det?

Med användning av lastbalansering sker en dynamisk fördelning av elektrisk effekt baserad på realtidsövervakning av elförbrukningen, vilket säkerställer att den tillgängliga elektriska kapaciteten i hemmet inte överskrids. Men vad innebär egentligen begreppet lastbalansering?

En lastbalanserare utgör en kompakt säkerhetsenhet som installeras antingen vid din elektriska huvudcentral eller elmätare. I huvudsak är dess funktion att kontinuerligt avläsa elförbrukningen i realtid och därefter fördela den elektriska effekten till laddningsstationen för din elbil, så att överbelastning av hemmets elsystem undviks. En fördel av detta system är att det möjliggör en smidig anpassning av laddningsprocessen till andra energibehov i hemmet.

Vid frånvaron av lastbalansering skulle laddningsstationen fortsätta att dra maximal elektrisk effekt, potentiellt utsättande elsystemet för risker som kan inkludera överbelastning, vilket i de flesta fall leder till strömbrott. I mer extrema fall kan detta även orsaka eldsvåda. Med en lastbalanserare behöver du inte vara bekymrad över att justera laddningsinställningarna när du utför andra hushållsaktiviteter. Du kan enkelt ansluta din elbil för laddning direkt vid hemkomsten.

Även om lastbalansering inte är ett obligatoriskt krav, rekommenderas det starkt av säkerhetsskäl. Elbilsladdning kräver betydande elektrisk kraft, och därför bör installationen utföras av en certifierad elektriker. Genom att inkludera en lastbalanserare i ditt system kan du säkerställa att huvudsäkringen inte utlöses medan du laddar din bil.

De flesta bostäder i Sverige är normalt säkrade med en kapacitet mellan 16 och 25 ampere. Genom användning av lastbalansering undviker du behovet av att uppgradera din huvudsäkring och därmed undviker onödiga kostnader för ett högre elabonnemang, samtidigt som din elbil laddas så effektivt som möjligt vid varje tillfälle.

Det finns flera varianter av lastbalanserare tillgängliga, och valet beror ofta på laddningsstationen. Alla lastbalanserare tjänar dock samma grundläggande syfte. Vissa modeller kan användas med flera olika laddningsstationer, medan anslutningstyperna kan variera mellan olika modeller, inklusive trådlösa eller ethernetkabelanslutningar.

Det bör noteras att de flesta lastbalanserare är kompatibla med olika typer av huvudcentraler, men vissa kan vara avsedda endast för “smart elmätare” som har installerats under de senaste åren. Smarta elmätare är utrustade med antingen RJ12- eller RJ45-portar, även kända som HAN-portar. Det är dock värt att notera att endast cirka 10% av svenska hushåll för närvarande har sådana portar enligt installatörernas uppskattningar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Varukorg
Rulla till toppen