12 svar om att ladda elbilen hemma

1. Kan jag ladda min elbil i ett vanligt eluttag?

Även om det Ă€r fullt möjligt bör du inte göra det. ElanlĂ€ggningen i huset kan överhettas och orsaka brand. DĂ€rför ska du lĂ„ta installera en sĂ€rskild laddbox, installationen sĂ€kerstĂ€ller att kablar och skydd blir rĂ€tt dimensionerade för elbilsladdning.

2. Kan jag ladda elbilen i motorvÀrmaruttaget?

Ett motorvÀrmaruttag som sitter i en stolpe ute pÄ parkeringen eller ett uttag som Àr direktkopplat till elcentralen och placerat pÄ en icke-brÀnnbar yta, utgör ingen större risk för skador pÄ elanlÀggningen eller brand.

MotorvÀrmaruttag pÄ garaget Àr en helt annan sak, dÄ det ofta Àr ett vanligt uttag för allmÀnbruk med flera uttag pÄ samma sÀkring (hög effekt under lÄng tid=risk, mÄnga kopplingspunkter=risk, brÀnnbart material=risk).

TillfÀllig laddning med lÄg effekt pÄ korrekt utförda och vÀl underhÄllna motorvÀrmaruttag borde dock inte ge nÄgon förhöjd risk jÀmfört med anvÀndningen av motor- och kupévÀrmare.

En laddbox dÀremot ger en sÀker laddning genom att du kan styra och övervaka laddningen.

3. Jag har tvÄ elbilar, mÄste jag ha tvÄ laddboxar?

Det finns laddboxar för laddning av flera bilar samtidigt. Smart teknik som fördelar effektuttaget, sÄ kallad lastbalansering, gör att den befintliga elanlÀggningen inte överbelastas.

4. Spelar det nÄgon roll var jag installerar laddboxen?

Det finns olika typer av laddboxar för placering inomhus, utomhus under tak, eller utomhus i det fria. Du vÀljer laddbox med hÀnsyn till var den ska placeras.

5. MÄste jag Àndra min befintliga elanlÀggning?

Utöver framdragning av kablar till laddboxen kan du behöva byta huvudsÀkring beroende pÄ hur mycket effekt laddboxen anvÀnder, samt montera jordfelsbrytare om sÄdan saknas. Ibland kan Àven effekt­vakt behövas. Effektvakten kontrollerar hur mÄnga ampere ström som flödar till varje fas och reglerar effektuttaget sÄ att sÀkringarna hÄller.

Anlita en auktoriserad elinstallatör! Uppkoppling av laddboxen mot internet kan du ocksÄ behöva ordna.

6. Hur lÄng tid tar det att ladda elbilen?

Det beror pÄ en mÀngd faktorer: hur stort batteri bilen har och vilken laddeffekt den kan ta emot, hur mycket du kört sedan förra laddningen och vilken typ av laddbox du anvÀnder. De flesta elbilar kan laddas helt över en

7. Hur lÄngt kommer elbilen pÄ en laddning?

Skillnaden i rÀckvidd mellan olika elbilar Àr stor. Kontrollera rÀckvidden med biltillverkaren.

8. GÄr det att fÄ bidrag för installation av en laddstation?

Alla privatpersoner som Ă€ger en fastighet kan ansöka om bidrag för installationer av en laddstation för elbilar om den slutförts innan den 31 december 2020, förutsatt att ansökan skickas till NaturvĂ„rdsverket inom sex mĂ„nader efter slutförd installation. Stödet uppgĂ„r till halva kostnaden för installation och utrustning. Bidraget Ă€r begrĂ€nsat till 10 000 kronor per fastighet.

9. Finns det bidrag för elbilar att söka 2021 och framÄt?

FrÄn den 1 januari 2021 införs en skattereduktion för installation av grön teknik som ersÀtter bidraget. Det fungerar pÄ liknande sÀtt som rot- och rutavdraget gör, men Àr en egen skattereduktion. Skattereduktion för grön teknik ges bland annat för installation av laddningspunkt för elfordon.

10. NÀr fÄr jag skattereduktionen för installation av grön teknik?

Du mÄste Àga smÄhuset eller bostadsrÀtten som installationen hör till. TomtrÀttshavare likstÀlls med fastighetsÀgare i detta sammanhang. Laddstationen mÄste dessutom vara avsedd för ditt eller dina förÀldrars hushÄll.

11. Hur stor Àr skattereduktionen för installation av grön teknik?

Skattereduktionen vid installation av laddningspunkter ges med 50 procent av kostnaden för bÄde arbete och material. Skattereduktionen totalt för grön teknik Àr högst 50 000 kronor per person och Är. Eftersom det Àr en skattereduktion mÄste du ha skatt att rÀkna av reduktionen mot. Det finns flera skattereduktioner och de rÀknas av i en viss turordning. Reduktionen för grön teknik kommer bland de sista, exempelvis kommer rot- och rutavdraget före. Det Àr inte heller sÀkert att din skatt rÀcker till för att utnyttja hela reduktionen. Det kan dÀrför vara klokt att vÀnta med en installation av laddningspunkter om du samma Är anvÀnder rot- eller rutavdraget, eller tvÀrtom. Det gÄr nÀmligen inte att utnyttja resterande del ett annat Är.

12. Hur gör jag för att ta del av skattereduktionen för installation av grön teknik?

För det första mÄste du komma överens med utföraren om att du ska ta del av reduktionen. Sedan Àr det utföraren som sköter allt pÄ samma sÀtt som om du skulle anvÀnda rot- eller rutavdraget. Reduktionen dras av direkt pÄ fakturan och företaget begÀr sedan utbetalning frÄn Skatteverket. För rÀtt till skattereduktion krÀvs dessutom att den utförda installationen har betalats elektroniskt.


KÀlla: ElsÀkerhetsverket

Share this post


Den hĂ€r hemsidan anvĂ€nder cookies. Genom att fortsĂ€tta anvĂ€nda sidan godkĂ€nner du vĂ„r anvĂ€ndning av cookies.