Kunskapshubb


De fem bästa råden vid köp av laddstation

Funderar du på vilken laddbox du ska välja till din elbil, eller elhybrid? Valet av hemmaladdare handlar delvis om kapaciteten i husets elsystem, och hur ”smart” laddaren är. Inköpspriset är också en faktor, men faktum är att den biligaste kan medföra en dyrare installationskostnad. Villanytt tar hjälp av proffset Daniel Jankovski, på Safecharger, för att sammanställa de viktigaste tipsen inför valet av laddstation för elbil.

Så fungerar skattereduktionen för grön teknik

Från och med 1 januari 2021 kan du få skattereduktion för delar av kostnaden om du anlitar ett företag för installation av grön teknik. Det är endast arbete och material som ger rätt till avdrag. Avdraget får vara högst 15 procent för installation av solceller och 50 procent för installation av system för lagring av egenproducerad el eller installation av laddningspunkt för elfordon. Kostnader för exempelvis utrustning och resor som företaget har i samband med installationen ger inte rätt till avdrag.

12 svar om att ladda elbilen hemma

Går du i elbilstankar? Vi ger dig svar på allt du behöver veta om hur du laddar bilen på bästa sätt och vilka skatteregler som gäller.

Sök laddstöd från Naturvårdsverket till er brf

Elbilsmarknaden fortsätter att öka och potten från Naturvårdsverket som tilldelats för investering i icke-publika laddstationer 2021 minskar snabbt. Laddstödet riktar sig till organisationer som vill installera laddpunkter som i huvudsak kommer att användas av boende och anställda. Funderar ni på att investera i laddstationer så rekommenderar vi er därför att snabbt göra en ansökan. Bidraget ges som ett engångsbelopp med högst 50 % av kostnaderna för installation och hårdvara, men högst 15 000 kr per laddpunkt.

Vanliga frågor om att installera laddbox hemma

 • Hur lång tid tar installationen?
  Ungefärlig tid för en standardinstallation brukar vara ett par timmar. Finns det extra arbete som behöver utföras kan det ta längre tid.
 • Hur lång tid från beställning till installation?
  Vanligtvis brukar det ta ungefär 1-2 veckor från att du lägger beställningen till att du har en nyckelfärdig laddbox hemma.
 • Behöver man säkra upp husets huvudsäkring?
  Om du väljer en laddbox med lastbalansering kan det räcka med 16A på huvudsäkringen. Annars rekommenderar vi att säkra upp i elcentralen.
 • Behöver man vara på plats vid installationen?
  Vi brukar vilja att du som kund är närvarande vid installation för att kunna informeras av installatör, svara på frågor som kan dyka upp samt möjliggöra uppkoppling av laddboxen mot ditt WiFi.

Installera laddstolpe hemma

Om man saknar en vägg där man vill ladda bilen så kan man även montera laddboxen på en stolpe. För att installera en laddstolpe krävs ett stolpfundament och nedgrävning av stolpen. Vill du veta mer om hur du kan installera en laddstolpe hemma? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Övriga elarbeten?

Många som installerar laddbox hemma passar även på att få andra elarbeten utförda när en elektriker ändå är på plats. Har du något extra du vill ha hjälp med? Ange det när du lägger din beställning så har installatören informationen i förväg.