Kunskapsbank

Fast kabel vs uttag

Första valet en konsument behöver fatta vid köp av laddbox är huruvida den ska införskaffas med eller utan en fast kabel. Köper du en laddbox med uttag/utan fast kabel, så kopplas en löskabel inför varje laddning mellan bilen och laddboxen.

Varför ska man ha en laddbox med fast kabel?
Anledningen till att välja fast kabel är framförallt smidigheten i att inte behöva öppna bagageluckan, veckla ut en lös kabel, för att föra in kontakterna i två uttag. Istället parkerar du i anslutning till din laddbox och för in kabeln från laddboxen till uttaget i din bil.

En annan fördel är att risken för stöld av kabeln minskar. När du laddar från en laddbox med ett uttag finns risken att kabeln blir stulen under laddning. Den ökade risken beror på att kabeln varken är fast ansluten till din bil eller laddbox.

Varför ska man ha en laddbox med uttag?
Att välja laddbox med uttag ger dig framförallt flexibilitet i att vem som helst, oavsett Typ 1 eller Typ 2 uttag, kan ladda sin bil med laddboxen. Genom detta val är du alltid på den säkra sida, oavsett ditt nästa bilköp eller gästens bilmodell.

Lastbalansering?

Lastbalansering är en extra energimätare som placeras på din elcentral.

Lastbalansering mäter inte bara fastighetens elförbrukning utan ser också till att elbilsladdningen anpassas och optimeras efter hur mycket ström som förbrukas. Fastighetens förbrukning har alltid prioritet och laddarna tillåts ladda precis så mycket som det finns ström över mot huvudsäkringen. Detta innebär alltså att laddboxen kommunicerar med huvudcentralen för att optimera upplevelsen av laddningen. Att ladda bilen med el ska vara enkelt och problemfritt, därför rekommenderar vi lastbalansering, särskilt om du har under 20A som huvudsäkring in till fastigheten.